بیوگرافی اسفندیار رحیم مشایی
اسفندیار رحیم مشایی (زادهٔ آبان ۱۳۳۹ در روستای مشا از توابع رامسر مازندران) سیاستمدار ایرانی است.
به گزارش آکاایران: نام مستعار : مرتضی محب الاولیا
زادروز : آبان ۱۳۳۹
زادگاه : مشاکلایه، رامسر، مازندران، ایران
همسر(ان) : شهربانو ذبیحان لنگرودی
دین : اسلام شیعه
سمت های پیشین : رئیس دبیرخانهٔ جنبش عدم تعهد – جانشین رئیس جمهور در شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور – رئیس کمیسیون فرهنگی دولت – مشاور فرهنگی رئیس جمهور – رئیس مرکز ملی جهانی شدن – ریاست گروه مشاوران جوان ریاست جمهوری – رئیس دفتر رییس جمهور – ریاست سازمان میراث فرهنگی ایران – رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران – مدیر رادیو پیام – مدیر رادیو تهران – مسئول مناطق بحرانی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در زمان وزارت محمد محمدی ری شهری – مدیر کل اجتماعی وزارت کشور – مسئول تدوین استراتژی نظام جمهوری اسلامی در خصوص اکراد ایرانی
زندگی
اسفندیار رحیم مشایی آبان ماه سال ۱۳۳۹ در رامسر متولد شد. در نوجوانی به خوبی قرآن را تلاوت می کرد و در هیات های مذهبی مداحی اهل بیت را می گفت. او در زمان پیروزی انقلاب ایران ۱۸ سال داشت. مشایی که در فضای داغ آن روزها از ۱۵ سالگی برای مردم شهر و روستا سخنرانی کرده بود، در بحبوحه انقلاب تبدیل به سخنرانی قهار و محور اقدامات انقلابی شهر شد. راه اندازی راهپیمایی ها، نوشتن بیانیه ها و پخش اعلامیه های امام خمینی(ره)، برگزاری هیأت مذهبی و مراسم خواندن دعای کمیل و ندبه از جمله فعالیت های او پیش و در اوایل انقلاب است. مشایی در رشتهٔ مهندسی الکترونیک در دانشگاه صنعتی اصفهان تحصیل نموده و پدر عروس احمدی نژاد است.
فعالیتها پس از انقلاب
وی پیش از تأسیس وزارت اطلاعات، به سیستم اطلاعات – امنیتی کشور که توسط نهادهایی چون سپاه راه اندازی شده بود، پیوست. اولین فعالیت رسمی وی در اطلاعات سپاه رامسر بود. مشایی سپس به دلیل بحرانی که اوایل انقلاب علیالخصوص در سال های ۵۸ تا ۶۱ گریبان مناطق کردنشین را گرفته بود، به دعوت سردار نقدی به کردستان رفت تا در سمت معاون اطلاعات واحد کومله اطلاعات سپاه، مستقر در قرارگاه حمزه سید الشهداء شروع به فعالیت کند. اسفندیار رحیم مشایی با نام مستعار «مرتضی محب اولیا » در مناطق کردنشین به اقدامات امنیتی و اطلاعاتی دست زد.
مقارن با فرمانداری احمدی نژاد در خوی، مشایی عضو شورای تأمین استان آذربایجان غربی بود. حسین الله کرم درباره آشنایی احمدی نژاد و مشایی می نویسد: «احمدی نژاد فرماندار خوی بود و مشایی عضو شورای ویژه تأمین استان. این آشنایی سبب گشت تا بعدها احمدی نژاد (شهردار تهران در آن مقطع) به سبب شناختی که از سبک کار فرهنگی موفق او در کردستان داشت، او را به سازمان فرهنگی – هنری شهرداری تهران فراخواند.»
وزارت اطلاعات: پس از تشکیل وزارت اطلاعات در سال ۶۳، رحیم مشائی “مسئول تدوین استراتژی نظام جمهوری اسلامی در خصوص اکراد ایرانی” بود. در زمان تصدی “محمد محمدی ری شهری” بر وزارت اطلاعات، وی مسئولیت “مناطق بحرانی کشور” را عهده دار بود. او همچنین از موسسین “موسسه مطالعات علمی” [سال ۷۶] وابسته به وزارت اطلاعات است که عمده فعالیت اش تحقیق و پژوهش و ارائه راهکار در خصوص مسائل قومیت های ایرانی، شناخت بیشتر آنان و همبستگی ملی است. مشخصا در میان بدنه وزارت اطلاعات از او به عنوان کارشناس مسائل کردستان یاد می شود.
وزارت کشور: وی سپس به وزارت کشور رفت و در دوران تصدی علی محمد بشارتی مدیرکل اجتماعی وزارت کشور شد و از آنجا به رادیو پیام و سپس به شهرداری منتقل شد.
ماهنامه سروه: رحیم مشائی در آن سالها تا اسفندماه سال ۱۳۸۸ به مدت ۲۰ سال، مدیر مسئول ماهنامه «سروه» نیز بود. این نشریه با گستره توزیع بین المللی در ایران و جهان منتشر می شود. زبان آن کردی سورانی است. همچنین سرمقاله نشریه علاوه بر کردی به زبان فارسی هم درج می شود.
مسئولیت ها در دولت احمدی نژاد
رئیس دبیرخانه جنبش عدم تعهد (۱۱ آذر ۱۳۹۱)
رییس دفتر رئیس جمهور (۳ مرداد ۱۳۸۸)
سرپرست نهاد ریاست جمهوری ( ۲۸ شهریور ۱۳۸۸)
نمایندگی ویژه رئیس جمهور جهت تصمیم گیری در مورد نحوه اجرای اختیارات هیات وزیران در امور نفت (۳۰ مهرماه ۱۳۸۸)
ریاست شورای هماهنگی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ( ۱۰ آبان ۱۳۸۸)
دبیر کمیسیون فرهنگی دولت ( ۱۹ آذرماه ۱۳۸۸)
ریاست گروه مشاوران جوان ریاست جمهوری ( ۶ اسفند ۱۳۸۸ )
مسئولیت انتصاب مدیر عامل صندوق مهر امام رضا ( ۲۸ اسفندماه ۱۳۸۸)
مسئولیت کنترل و نظارت مرکز امور حقوقی بین المللی ریاست جمهوری ( ۲۸ اسفندماه ۱۳۸۸)
نماینده تام الاختیار رئیس جمهور در ستاد مرکزی راهیان نور ( ۲۹ اسفندماه ۱۳۸۸)
رئیس کارگروه زیارت و فرهنگ رضوی ( ۲۹ اسفندماه ۱۳۸۸)
عضویت در شورای فرهنگی دولت با حکم رئیس جمهور
رییس کمیته عالی در مورد طرح خط لوله گاز ایران – پاکستان – هند
نمایندگی رییس جمهور در شورای نظارت بر سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با حکم رئیس جمهور
جانشین رییس جمهور در شورای عالی ایرانیان خارج از کشور
رییس مرکز مطالعات جهانی شدن
عضو کمیسیون اقتصادی دولت
ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
رحیم مشایی همچنین عضو هیئت مدیره مؤسسه «رایانه شهر» نیز هست. مدیرعامل این مؤسسه که در زمینه های مختلف علوم کامپیوتری فعالیت می کند، فردی به نام «خسرو کاظمی آذربایجانی» است و مشایی در کنار افرادی چون حمید بقایی، کاظم کیاپاشا، مجیدرضا ربیعی و…. اعضای هیئت مدیره آن هستند.
دوستی با اسرائیل
۲۹ تیر سال۱۳۸۷اسفندیار رحیم مشایی، در همایش نوآوری و شکوفایی در صنعت گردشگری که در محل مرکز همایش های صداوسیما برگزار شد، اظهار داشت: «دوره آن که کسی بخواهد دینی را بر دنیا حاکم کند گذشته است. دنیای امروز گوش هایش بیشتر از همیشه تاریخ باز است که زیباترین پیام ها را بشنود. امروز منطق الهی و انسانی، دامنه ساز و افق پرداز در دنیا خریدار دارد.» مشایی ادامه داد: «ایران امروز با مردم آمریکا و اسراییل دوست است. هیچ ملتی در دنیا دشمن ما نیست. این افتخار است، البته ما دشمن داریم و ناجوانمردانه ترین دشمنی ها در دنیا به ملت ایران صورت می گیرد. ما مردم آمریکا را از برترین ملت های دنیا می دانیم.»
اعتراض مراجع عظام و نمایندگان مجلس
در پی این سخنرانی علاوه بر موضع گیری تعدادی از مراجع عظام تقلید، ۲۰۰ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با امضای بیانیه ای خواستار برخورد جدی با رحیم مشایی شدند.
رحیم مشایی: من از کلمه «مردم» استفاده کرده ام نه «ملت»
دو روز پس از این سخنان رحیم مشایی سخنان خود را توضیح داد ولی این توضیحات خود بر ابهامات افزود. رحیم مشایی معاون رئیس جمهور گفت: محو اسرائیل از صفحه روزگار خبری است که به زودی اتفاق می افتد و هیچ مدیری هم در جمهوری اسلامی ایران این رژیم غاصب را به رسمیت نمی شناسد. مشایی در گفت وگو با رجانیوز با اشاره به اظهارات اخیرش درباره رژیم صهیونیستی و سوء استفاده های صورت گرفته از آن اظهار داشت: روز اول هفته خبری منتشر شد مبنی بر اینکه من در سخنرانی خود گفته ام «ملت اسرائیل دوست ماست». ملت واژه ای معادل «nation» در زبان انگلیسی است و بکارگیری آن به مفهوم پذیرش یک جامعه سیاسی در قالب یک حاکمیت سیاسی است. من در جواب خبرنگاران درخصوص بکارگیری کلمه «ملت» در رابطه با اسرائیل گفتم که باید به نوار سخنرانی من مراجعه کنید و ادامه دادم اگر هم گفته باشم «ملت» منظور بنده مردم بوده است، که البته با مراجعه به نوار سخنرانی معلوم شد که من از کلمه «مردم» استفاده کرده ام نه «ملت».
وی ادامه داد: اما مفهوم اصلی سخنرانی من که بر آن تاکید هم دارم این است که ملت بزرگ ایران ملت شایسته ای است و ما افتخار می کنیم که دشمنی و دوستی با این ملت، یک شاخصه است. ما هم دوستانی داریم و هم دشمنانی. دوستان و دشمنان ما هم ویژه هستند. دوستان ما مردم همه کشورها هستند حتی اغلب کسانی که در سرزمین های اشغالی زندگی می کنند، یعنی آنجا که دولت غاصب اسرائیل ادعای حکومت دارد، مردمش با مردم ایران دوست هستند.
مشایی گفت: مردم ما رژیم اسرائیل را به رسمیت نمی شناسند، چون این رژیم مشروع نیست و مبتنی بر تجاوز و ظلم و ستم است. کسی به این نظام رای نداده است و توسط مردم فلسطین انتخاب نشده است. اسرائیل به مردم فلسطین و منطقه تحمیل شده است. سرزمین های اشغالی یک سرزمین عربی متعلق به فلسطینی هاست و اینطور نیست که همه مردمی که در آن زندگی می کنند، صهیونیست باشند. صهیونیستها یک اقلیت محدودند که قابل صرف نظر کردن هستند. مشایی تاکید کرد: اسرائیل غیرمشروع و تحمیلی است و به همین دلیل هم معتقدیم که باید از میان برود، چون مشروعیت ندارد. امام (ره) هم همین را فرمودند، آقای رئیس جمهور هم بارها گفته است که اسرائیل باید از صفحه روزگار محو شود و این اتفاق خواهد افتاد. البته دشمن تلاش کرده است با استفاده از انبوه رسانه های خود، این آرمان را به معنای عزم ایران برای برخورد نظامی با رژیم غاصب صهیونیستی جلوه دهد و ما را جنگ طلب قلمداد کند و به تلاش برای تولید سلاح هسته ای متهم نماید تا در نتیجه آن، حق مردم ایران را در برخورداری از انرژی صلح آمیز هسته ای پایمال کند. اما این که ما می گوییم اسرائیل از صفحه روزگار محو می شود، مانند یک خبر است که به زودی اتفاق می افتد و ما شاهد منطقه و جهانی خواهیم بود که رژیم اسرائیل در آن حضور ندارد. من در بیش از ۱۰۰ سخنرانی بر نامشروع بودن اسرائیل تاکید کرده ام. حرفهای برخی از این رسانه ها خیلی خنده دار است چون در ایران، نه تنها در سطح مدیران ارشد بلکه در رده مدیریت های میانی هم کسی نیست که اسرائیل را به رسمیت بشناسد. وی همچنین در ۲۴ مرداد ۱۳۸۷ طی نامه ای به حداد عادل، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی واژه اسراییل در جهان امروز را منفورترین واژه ای دانست که مترادف نژادپرستی، خیانت، خشونت، مکر و فریب است.
تأکید هزار باره مشایی بر دوستی با مردم اسرائیل
مشایی در روز خبرنگار در باغ گلستان، درباره نقل قولی که از او مبنی بر دوستی مردم ایران و اسراییل و برتر دانستن ملت آمریکا مطرح شده بود، گفت: «این جمله را به افتخار اعلام می کنم که مردم ایران به هیچ وجه دشمن پذیر نیستند و در میان مردم دنیا، دشمنی ندارند. مردم ما با همه مردم دنیا دوست هستند، حتی با مردم اسراییل». وی با اشاره به تذکرهای اخیر لاریجانی ـ رییس مجلس شورای اسلامی ـ درباره سخنان او، توضیح داد: «من در پاسخ به رییس مجلس نیز نوشته ام که اسراییل برای همه دنیا خسارت آور است و بیش از هرکس دیگری نتایج دوام و بقای این رژیم متوجه مردم آن کشور است و هیچ فرقی نمی کند که این مردم یهودی باشند یا مسیحی یا مسلمان. به نظر من، مردم ایران با مردم آمریکا و اسراییل فرقی ندارند. من از هیچ کسی نمی ترسم، چون اگر می ترسیدم، از این حرف ها نمی زدم».
تکرار ادعا و فراخوانده شدن به کمیسیون امنیت ملی مجلس
وی با تکرار ادعاهای خود با شدت بیشتر در مرداد ۱۳۸۷، موجی از اعتراضات را علیه خود و دولت برانگیخت. بلافاصله پس از این ماجرا تجمع دانشجویان روبه روی سازمان میراث فرهنگی برگزار گردید. حاشیه ها در مورد اظهارات وی تا جایی بالا گرفت که رهبر معظم انقلاب، در خطبههای نماز جمعه خود، سخنان وی را کاملا اشتباه دانستند. خواستار پایان بخشی به این حواشی که در موارد زیادی با استناد به آن دولت تخریب می گشت، شدند. مشایی البته برای بیان توضیحات در مورد سخنانی که گفته بود به کمیسیون امنیت ملی مجلس هم فراخوانده شد.
حمل قرآن با نوای دف
در دومین همایش فرصت های سرمایه گذاری در صنعت گردشگری ایران به تاریخ ۱۸ آبان ماه ۱۳۸۷ چند خانم ملبس به لباس های محلی، دف زنان قرآن را برای قاری مراسم برده بودند و سپس قاری مراسم، کریم منصوری شروع به تلا وت قرآن کرد. پس از پایان تلاوت قرآن، دوباره این افراد به همان صورت روی سن آمدند و در حالی که دف می زدند، قرآن را تحویل گرفتند و سن را ترک کردند. آن طور که رضا موسوی سخنگوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می گفت، مراسم حاملان قرآن یادآور فتح مکه توسط پیامبر بزرگوار اسلام است که در این مراسم آیینی، قرآن با احترام خاص و طی مراسم ویژه ای حمل و به قاری سپرده می شود و هدف از انجام این مراسم، نشان دادن شأن و منزلت والای قرآن کریم در میان مسلمانان است.
اعتراض شدید آیت الله صافی گلپایگانی
آیت الله صافی گلپایگانی از مراجع عظام تقلید، روز ۲۲ آبان ۸۷ در درس خارج از فقه خود، «اهانت و جسارت» به ساحت مقدس قرآن کریم در همایش اخیر سازمان گردشگری را به شدت محکوم کرد و با تسلیت این «مصیبت» به حضرت ولی عصر و همه علاقه مندان دین و اسلام و کشور و نظام، هشدار داد: «کسی که مسئول این سازمان است، صلاحیت ندارد در این جایگاه باشد.»
اعتراض آیت الله مکارم شیرازی
دو روز پس از موضع گیری و انتقاد شدید حضرت آیت الله صافی گلپایگانی درباره همایش سازمان گردشگری و با آن که این سازمان به زعم خود توضیحاتی را در این زمینه ارایه کرده بود، آیت الله مکارم شیرازی نیز وارد ماجرا شد و به شدت از این همایش انتقاد کرد. آیت الله مکارم شیرازی در دیدار جمعی از طلاب، دانشجویان و سپاهیان گفت: «مملکت دارد به کجا می رود؟ چرا مسئولان نسبت به این مسایل دل نمی سوزانند؟ اگر این کار زمان شاه انجام می گرفت، داد همه بلند می شد. اگر بنا است کارهای خلافی انجام بگیرد، حداقل آن را از قرآن و امور قرآنی جدا کنند.». پس از آن آیات عظام وحید خراسانی و نوری همدانی هم به این قضیه واکنش تندی نشان دادند.
واکنش آیت الله استادی
علی رغم توضیحات مسئولین سازمان میراث فرهنگی، علما همچنان نسبت به آن اعترض کردند و آیت الله استادی هم در خطبه هایش در جمع مردم قم گفت: «در این کنفرانس تعدادی زن با پوشیدن لباس های محلی و برخی کارها، اقدام به آوردن قرآن برای قاری کرده اند که برخی افراد آن را اهانت به قرآن کریم دانسته اند. اگر این عمل در قالب اهانت به قرآن نگنجد، نمی توان آن را احترام به قرآن دانست.».
توضیحات قاری مراسم، کریم منصوری
کریم منصوری، قاری آن مراسم نیز گفت: «با توجه به مصالح ملی، قرآن را تلاوت کردم و گرنه تمایلی نداشتم که در این اقدام عجیب همکاری کنم.» وی که از قاریان سرشناس کشور است، گفت: «نمی دانستم قرار است این گونه قرآن را به من بسپارند.» وی همچنین اظهار داشت که شکایت خود را در روز قیامت به پیامبر اکرم(ص) و قرآن کریم مطرح خواهم کرد و از همه علمای بزرگ اسلام و مردم قرآن دوست پوزش می طلبم.
پیشنهاد زاکانی: برخورد با مشایی
علیرضا زاکانی نیز در واکنش به این که پیش از این نیز مراجع عظام تقلید و نمایندگان از اظهارات و اقدامات مشایی ابراز نارضایتی کرده بودند، اما برخوردی با وی صورت نگرفت، خاطرنشان کرد: «مهمترین مرجعی که می تواند مانع از تکرار این اتفاقات شود، خود دولت است تا زمینه تکرار این رخدادهای اسفبار را در درون خود از بین ببرد. برای این منظور، لازم است که دولت با مشایی به عنوان رییس سازمان میراث فرهنگی وگردشگری برخورد کند.»
استعفای مهدی جهانگیری
در نهایت به دلیل فشارها بر سازمان میراث فرهنگی «مهدی جهانگیری»، معاون سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به عنوان برگزارکننده این همایش، در ۲۵ آبان ماه استعفا کرد.
برخی دیگر از عملکردها در میراث فرهنگی
مشایی درباره آبگیری سد سیوند در زمستان سال ۸۵ گفته بود: «وظیفه ما این بود که یک بررسی کارشناسی دقیقی از منطقه انجام بدهیم. به همین دلیل، سازمان میراث فرهنگی با تحرک بسیار خوب سیزده هیئت کارشناسی داخلی وخارجی، جلوی آبگیری را گرفتیم. بارها در چند مرحله. » اما سرانجام سازمان با توجه به مصالح ملی رضایت داد که وزارت نیرو سد را آبگیری کند. با آبگیری سد سیوند بیش از هشت هزار اصله درخت پانصد ساله از بین رفت و همچنین اعلام شد که ساختمان آرامگاه کوروش نم کشیده است.
سرسرباز هخامنشی که مهرماه ۱۳۸۶ مشایی خبر بازگشت آن را به خانه می داد، ناگهان در آبان ماه سال ۸۶ به فروش رفت و سازمان میراث فرهنگی در اظهارنظری گفت: «قرار بر این نبود!»
کتیبه هخامنشی در خرداد ماه ۱۳۸۷، کتیبه هخامنشی خارک که اواخر سال ۱۳۸۶ در پی احداث جاده ای توسط وزارت نفت، در این جزیره تاریخی کشف شده بود، توسط برخی افراد ناشناس با یک شی نوک تیز تخریب شد. باستان شناسان از این کتیبه که به خط فارسی باستانی بود به عنوان سندی دیگر بر نام خلیج فارس یاد می کردند، که در یورش افراد ناشناس از بین رفت.
مکتب ایرانی
مکتب ایرانی یا مکتب ایران اصطلاحی است که در همایش ایرانیان مقیم خارج از کشور (اوایل مردادماه۱۳۸۹) توسط اسفندیار رحیم مشایی بکار رفت و با واکنش های متفاوتی در داخل ایران روبرو شد. دکترمحمود احمدی نژاد این گفته را حمایت کرد. از مخالفین این قول می توان آیت الله مصباح یزدی، علی مطهری، حداد عادل و حبیب الله عسگراولادی، سرلشکر فیروزآبادی، احمد توکلی و داوود احمدی نژاد وآیت الله احمد خاتمی، را نام برد.
ما باید از این به بعد مکتب ایران را به دنیا معرفی کنیم
مشایی در مراسم اختتامیه دومین همایش ایرانیان خارج از کشور از اصطلاح «مکتب ایران» استفاده کرد که بعدها به «مکتب ایرانی» معروف شد. وی گفت: برخی ها از من خرده می گیرند که چرا نمی گویی مکتب اسلام و می گویی مکتب ایران. و در ادامه اظهار داشت: از مکتب اسلام دریافت های متنوعی وجود دارد اما دریافت ما از حقیقت ایران و حقیقت اسلام، مکتب ایران است و ما باید از این به بعد مکتب ایران را به دنیا معرفی کنیم. باور دارم واژه ایران ذکر است. شما در ذکر دنبال چه چیزی هستید. ذکر واژه مرتبط با روح مؤمن است و به جهان درون باور کردن ارزش های متعالی انسان مرتبط است. وی با ذکر این بیت شعر که ” از ذکر چه میجویند شاعران، همان را بجویند از ایران” گفت: ایران ذکر است و تاریخ ایران آکنده از ایمان است، مگر میشود ایمان را در جایی جست وجو کنیم که علم و معرفت در آنجا نباشد چرا که حقیقت ایمان منوط به علم و معرفت است. مشایی با بیان اینکه هر کجا زیبایی باشد آنجا گوهر ایران است، گفت: اندیشه ایرانی جوهر دارد و گوهر است. همه بروز و ظهور اندیشه ایرانی زیبایی است. وی با بیان اینکه در دین خاک با خاک فرق می کند و در منطق دینی محل دفن ظالمان با مشهد شهیدان فرق می کند، گفت: ویژگی های ایران متعدد است. اگر مکتب ایران را بشناسیم شناخت جلوه های آن آسانتر خواهد شد. ایران محل تلاقی ارزش های آسمان و زمین است خداوند و انسان هر دو در ایران تعظیم شده اند. اگر یافتید جایی را که خدا تکریم شده اما انسان تکریم نشد، بدانید آن خدا همان خدا نیست.
واکنشها
سخنان مشایی با واکنش شدید محمد یزدی، روبه رو شد. وی گفت: «آقای مشایی به مسائلی که در حوزه تخصص او نیست وارد نشود.» احمد توکلی هم این سخنان را برخاسته از یک ذهن بیمار دانست. اقدامات مشایی به نحوی شد که حتی نیروهای ستادهای احمدی نژاد از وی انزجار کردند و کار بجایی رسید که روح الله بجانی رییس ستاد احمدی نژاد شهرستان تبریز، می گوید: اگر مشایی مثل کسروی همه را مشغول خود کند نواب ها بپا می خیزند.
آیت الله سید احمد خاتمی: در اوایل انقلاب یکی از سیاسیون گفته بود فرق ما با امام این است که امام ایران را برای اسلام می خواهد و ما اسلام را برای ایران می خواهیم که این همان ملی گرایی شرک آلود است و امام آن را خلاف اسلام و قرآن دانست.
آیت الله عباس کعبی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو مجلس خبرگان رهبری: اندیشه ای که در پی اسلام ایرانی و دنبال مکتب سازی ناسیونالیستی برای اسلام است، اندیشه ای انحرافی و در امتداد تفکر نهضت آزادی به شمار می آید.
علی مطهری نماینده مردم تهران در یادداشتی که به صورت اختصاصی برای «تابناک» فرستاده به اظهارات اخیر مهندس مشایی رئیس دفتر رییس جمهور واکنش نشان داد. وی با بیان این نکته که آقای رئیس جمهور از آقای مشائی برای عموم مردم توضیح بخواهند، اینگونه اشاره کرده است که: آقای مشائی گفته است: «باید مکتب ایران را در دنیا ترویج کنیم نه مکتب اسلام را زیرا از اسلام برداشت های متفاوت می شود.» این عذر بدتر از گناه است. بدیهی است که از اسلام برداشت های متفاوتی می شود، ولی آیا همه برداشت ها معتبر است یا تنها برداشت کسانی که «اسلام شناس» شناخته می شوند، معتبر است و اختلاف برداشت آنها نیز جزیی است و در اصول و بنیان ها نیست؟! به علاوه، مقصود از «مکتب ایران» چیست؟ اگر مقصود فرهنگ و هویت و ملیت ایرانی است، روشن است که اصلی ترین عنصر سازنده فرهنگ و هویت و ملیت ایرانی اسلام است، پس باز باید مکتب اسلام را ترویج کنیم و اگر مقصود از «مکتب ایران» چیز دیگری است، پس آقای مشائی خود را در جایگاه هادی انقلاب قرار داده و راه جدیدی بیگانه از اسلام برای انقلاب گشوده است که در این صورت «وعلی الاسلام السلام». عضو کمسیون فرهنگی مجلس اینگونه بیان داشته است: اینجاست که به حکمت مخالفت رهبر انقلاب با معاونت اولی آقای مشائی پی می بریم و بهتر بود رئیس جمهور محترم اساسا ایشان را در هیچ پست حساسی قرار نمی داد. وی در یادداشت خود اینگونه ادامه داد: بدیهی است که پرداختن به تاریخ ایران باستان به عنوان یک واقعیت تاریخی که افتخاراتی نیز به همراه داشته است، در ذات خود مورد نکوهش نیست، ولی تأکید غیر معمول مسئولان رده بالای یک نظام اسلامی ـ که باید داعیه جهانی اسلام همواره مورد توجه آنها باشد ـ بر این موضوع، انسان را دچار ابهام و شک و تردید می کند که چه برنامه ای برای ما تدارک دیده اند.
تأکید رحیم مشایی بر اسلام مبتنی بر مکتب ایرانی
رحیم مشایی در اردیبهشت ۱۳۹۲ در دیدار با جمعی از دانشجویان، جوانان و فعالان اجتماعی در واکنش به سوالی درباره سخنرانی خود مبنی بر به پایان رسیدن دوره اسلام گرایی اظهار داشت: موضوع آن سخنرانی که در زمان حضور بنده در شهرداری صورت گرفته بود، امام زمان (عج) بود، چگونه می شود در یک سخنرانی که با محوریت امام زمان (عج) است، سخن از به پایان رسیدن دوره اسلام گرایی مطرح شود. بنده ده ها بار بعد از آن سخنرانی کرده و گفته ام که دوره کدام اسلام گرایی به سر رسیده است. امروز کسانی که در سوریه دیگران را سر می برند یا در بمب گذاری ها می کشند نیز فریاد الله اکبر سر می دهند و دم از اسلام گرایی می زنند. منظور بنده در آن سخنرانی به سر رسیدن دوره چنین اسلام گرایی هایی بود. حرف بنده این است که دیگر زمان آن به سر رسیده که هرکس به طور کلی دم از اسلام بزند و بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دوره ای جدید آغاز شده که هرکسی نمی تواند در آن مدعی اسلام گرایی شود. آیا امروز در جمهوری اسلامی می توان اسلامی را که عربستان، ترکیه، مصر و قطر، مدعی آن هستند، تأیید کرد؟ دوره جدیدی از اسلام گرایی آغاز شده که باید نام آن را دوره مهدویت گذاشت، دیگر طرح کلیتی به نام اسلام جواب نمی دهد و شناخت عمومی مردم دنیا از اسلام، به عنوان یک مفهوم کلی بخصوص با توجه به قرائت هایی که در برخی کشورها ارائه شده است، منفی می باشد، لذا باید اسلام خودمان را که برآمده از مکتب ایران و متکی به اصل اسلام است، به جهان معرفی کنیم و این به معنای این نیست که اسلام را کنار بگذاریم.
اطلاعیه دولت: منظور مشایی اسلام ناب محمدی است
پس از انتشار این سخنان بود که دولت طی اطلاعیه ای مدعی شد سخنان مشایی تحریف شده است ادعایی که در طول ۸ سال گذشته و در مورد سخنان مشایی دهها بار تکرار شده است. در این اطلاعیه ادعا شده است که «رسانه های ضد انقلاب و بیگانه نقل قول های تحریف شده و تفسیر به رای خود را در خصوص پایان اسلام گرایی به مهندس رحیم مشایی انتساب داده اند و با کمال تاسف، برخی سایت های خبری داخلی نیز همسو با آنان به آن دامن زده اند که این مطالب عاری از حقیقت بوده و چیزی جز پیشبرد مطامع خاص سیاسی و گروهی نمیتوان بر آن متصور بود. تاکید مهندس رحیم مشایی همانگونه که از ابتدا صراحتا اعلام کرده، این است که بدلیل تبلیغات سوءغربی ها علیه اسلام و مایی برخی از گروه های خشونت طلب اسلامی مشهور دنیا، تبلیغ با عنوان اسلامی به تنهایی کافی نیست بلکه باید بر اسلام با ویژگی های مکتب اهل بیت (ع) که مردم ایران به آن معرفت و محبت دارند، تاکید شود و البته تاکید بر ایران نیز در این زمینه موضوعی به موازات اسلام نیست بلکه منطبق با اسلام و برای تبیین حقیقت اسلام است آنچنانکه امام راحل از آن به اسلام ناب محمدی تعبیر کرده اند.»
دیدار با هنرمندان
دیدار مشایی با برخی هنرمندان از دیگر حاشیه هایی است که وی برای دولت در طول سالهای گذشته ایجاد کرده است. دیدار با هدیه تهرانی و انتشار تصویر این دیدار، دیدار با مهناز افشار و مهتاب کرامتی، دیدار با حبیب خواننده لس آنجلسی و دیدار با گلزار، بنیامین و بنی اعتماد از جمله مواردی است که در سایت های خبری منتشر شده است. وی در اینباره گفته بود من درب اتاقم را نمی بندم. هنرمند، ورزشکار، دانشمند، استاد دانشگاه، تاجر، صنعت کار. من تکلیفم این است که هر کس بیاید درب ریاست جمهوری برای رسیدگی به او و حل مشکلی که دارد کمک کنم.
دیدار از نمایشگاه هدیه تهرانی
مشایی سال ۸۸ از نمایشگاه هدیه تهرانی دیدار داشت ، آن زمان مطرح شد که اوکمک مالی زیادی به این نمایشگاه نموده و تابلویی هم با قیمت بالا از این نمایشگاه خریداری کرده است؛ مساله ای که او بعد ها در مصاحبه ای آن را تکذیب کرد و گفت: «من همیشه به مسائل فرهنگی اشتغال داشته ام. اصلا بنده به این نمایشگاه کمک نکردم. بنده اساسا از نمایشگاه خرید نکردم.»
قول مشایی در مورد جعفر پناهی
رحیم مشایی طی دیدار با اعضای هیأت مدیره و تنی چند از فعالان صنفی عضو خانه سینما گفت وگو کرد. فرهاد توحیدی، رییس هیأت مدیره خانه سینما با اشاره به این نشت گفت “آقای مشایی در زمینه مسأله آقای پناهی و رسول اف قول مساعد دادند و گفتند آقای رئیس جمهور هم پیگیر این ماجراست و خبرهای خوبی خواهیم شنید”. اسفندیار رحیم مشائی دراین مورد اظهار داشت که دیدار وی با سینماگران در خانه سینما برگزار شد اما موضوع مشکلات خانه سینما نبود. وی در پاسخ به سوال ایلنا درباره وضعیت جعفر پناهی گفت: من قبلاً هم اعلام کردم که حکم وی را دستگاه قضایی صادر کرده است و نظر دولت و رئیس جمهور این نیست. اینکه جعفر پناهی براساس این حکم مدت زیادی نتواند کار کند را ما نمی پسندیم و معتقدیم نباید در این زمینه ها ورود کرد.
جشن درخت دوستی با حضور هنرمندان
مشایی در نخستین دوره جشن درخت دوستی که با حضور هنرمندان برگزار شد حضور یافت و سخنرانی کرد. مشایی در این جشن با اشاره به برگزاری این مراسم برای تقدیر از هنرمندان گفت: ما باید همیشه از هنرمندان قدردانی کنیم، چرا که هنرمندان همواره عزیز و جاودان هستند. وی افزود: اساتید گرانقدری همچون آقای مشایخی که پیش از من در اینجا صحبت کردند، سخنان مهمی بیان کردند که به نظر من تمام آن ها درس است. در این مراسم که علی معلم اجرا آن را بر عهده داشت چهره های مطرحی چون: داوود رشیدی، جمشید مشایخی، امین الله رشیدی، مصطفی کمال پورطراب، رضا ناجی، محسن قاضی مرادی و… حضور داشتند. در این جشن از تمبر یادمان درخت دوستی و نیز تمبر یادمان چند چهره ماندگار هنری کشور رونمایی شد. مجید اخشابی دبیری این جشن را بر عهده داشت.
کاندیداتوری افسانه بایگان!
افسانه بایگان با تایید خبر نامزدی اش در انتخابات شوراهای شهر اعلام کرد که از سوی نهاد ریاست جمهوری با وی تماس گرفته اند و گفته اند برای انتخابات شوراها نامزد شود، تا کنون پاسخی از سوی ریاست جمهوری به این اظهارات داده نشده است. در حالیکه چند روز قبل مشایی در گفتگویی گفته بود دولت هیچ گونه فعالیت انتخاباتی ندارد.
انتخابات ۹۲ و نامزد احتمالی دولت
از مشایی به عنوان نامزد اصلی دولت یاد می شود. در طول هفته های گذشته که سفرهای استانی دولت شدت گرفته است وی در همه این سفرها همپای رئیس جمهور حضور یافته است.وی در گفتگو با ایسنا با تاکید بر اینکه ما بارها گفته ایم که دولت اعتقادی ندارد که فضای کشور را انتخاباتی کند اظهارداشت “اگر کسی از اعضای دولت ثبت نام کند این به این معنا نخواهد بود که او کاندیدای دولت است؛ چراکه تشکیلات دولت وسیع است و ممکن است از این تشکیلات وسیع یک نفر بخواهد در این عرصه ثبت نام کند.وی میگوید ماندن من در پاستور بستگی دارد که چه کسی رییس جمهور شود. شاید یک نفر رییس جمهور شود و از من خواست که در پاستور کمکش کنم و شاید یک نفر رییس جمهور شد و گفت شما لازم نیست که بیایید. بستگی دارد که چه کسی رییس جمهور شود.رحیم مشایی در تازه ترین اظهارات انتخاباتی خود اظهار داشت: نمی دانم نگرانی بعضی ها از چیست؛ باید اجازه داد همه سلایق به میدان بیایند و خود را در معرض انتخاب مردم قرار دهند و آن وقت اگر مردم به هر کس اقبال نداشتند، خودشان او را کنار می گذارند.حرمت آزادی واجب است.
رحیم مشایی و حضور اصلاح طلبان در انتخابات
رحیم مشایی در مورد حضور اصلاح طلبان در انتخابات آتی ریاست جمهوری می گوید: من کاری به سوم تیر، چهارم خرداد و پنجم مرداد ندارم، اینها مهم نیستند. اینها دم و دستگاهی است که خودمان درست کردیم، البته من احترام می گذارم، ولی معتقدم که اینها مهم نیستند، مهم این است که مردم چه نگاهی دارند و آرمان آنها چه چیزی است؟ من اصلا محدودیتی قائل نیستم. هر کسی و هر جریانی که نظام جمهوری اسلامی را قبول دارد باید انتخابات حضور داشته باشد تا انتخابات پرشور شود. چون در واقع با حضور خود به مردم احترام می گذارد، چون ممکن است یک بخشی از مردم آنها را بخواهند، پس باید اجازه داد آنها حضور داشته باشند و مردم باانگیزه باشند.
حمایت اصلاح طلبان از مشایی
در این راستا و با قطعی بودن رد صلاحیت مشایی از سوی شورای نگهبان اصلاح طلبان نیز از وی در مقابل این نهاد نظارتی حمایت کردند.
در یکی از تازه ترین نمونه ها از این روند مصطفی تاج زاده نوشته ای به بیرون زندان ارسال کرده که در رسانه های ضد انقلاب منتشر شده وی ضمن اینکه ادعا می کند ماه پیش رو ماه راستی آزمایی حاکمیت است، از صلاحیت مشایی دفاع کرده است. تاج زاده با بیان اینکه در این ماه، ماه راستی آزمایی جناح حاکم است می افزاید: مشخص می شود که آیا مخالفت با استفاده از انتخابات آزاد به دلیل جلوگیری از سوءاستفاده دشمن مطرح شده یا این اقدام زمینه ساز برپایی انتخاباتی مهندسی و فرمایشی است. وی ضمن «استبدادی و برده داری» خواندن جمهوری اسلامی خواستار تایید صلاحیت نامزد فتنه گران «برای حل مشکلات کشور» شده و سپس به فراز اصلی می رسد: انتخابات حماسی و ۵۰ میلیونی مستلزم تأیید صلاحیت همه کسانی است که حاضرند در چارچوب قانون اساسی فعالیت کنند. گروه احمدی نژاد نیز حق دارند رای آورترین نامزد خود را به صحنه بفرستند و شورای نگهبان حق ندارد و نمی تواند صلاحیت مشایی را رد کند.وی در ازای این اظهارنظر از احمدی نژاد و دولت وی خواست صلاحیت نامزدهای جریان اصلاح طلب را در انتخابات شورا تایید کند.
پرونده مشایی و تایید صلاحیت وی
مصطفی افضلی فرد سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تایید خبر پیگیری پرونده اسفندیار رحیم مشایی در کمیسیون اصل ۹۰ گفت: این پرونده شامل شکایت اشخاص حقیقی و حقوقی از مسئول دفتر سابق رئیس جمهور است که در کمیسیون اصل ۹۰ در حال بررسی است. وی درباره ابعاد این پرونده افزود: هنوز بنا نداریم که ابعاد این پرونده را بیان کنیم اما قطعا این گزارش می تواند به نهاهای نظارتی که وظیفه بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری را دارند کمک کند. سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ تاکید کرد: بدون شک گزارش پرونده شکایت از مشایی تا قبل از آغاز بررسی صلاحیت ها تهیه و ارائه خواهد شد.
ابهام حضور رحیم مشایی در انتخابات
چندی است در محافل سیاسی چه اصولگرا، چه اصلاح طلب و چه حامی دولت بحث های زیادی پیرامون حضور ” اسفندیار رحیم مشایی “در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم شکل گرفته است اما واکنش های هرکدامیک ازاین گروه ها متفاوت بوده است و حضور مشایی از ابهامات فضای انتخابات شده است، که در نهایت باید منتظر نظر نهایی شورای نگهبان ماند.
عدم احراز صلاحیت
در مورد مشایی شاید به جد و دقت نمی توان به این سوال پاسخ گفت که آیا مشایی رد صلاحیت شده است و یا عدم احراز صلاحیت!
ولی به هر حال مشایی نیز همچون هاشمی از گردونه رقابت ها حذف شد تا فلسفه حضور شورای نگهبان برای پاسداری از حریم و حرمت نظام بیش از پیش مشخص گردد.اما پس از آن که نام مشایی در میان تائید صلاحیت شدگان انتخابات ۹۲ دیده نشد دفتر هماهنگی ستادهای مردمی حامیان اسفندیار رحیم مشایی با صدور اطلاعیه ای تاکید کرد: موضوع تجدیدنظر و رفع ابهامات احتمالی در تصمیم شورای نگهبان را پیگیری می کنیم.
تلاش برای دریافت حکم حکومتی
دفتر هماهنگی ستادهای مردمی حامیان اسفندیار رحیم مشایی با صدور اطلاعیه ای تاکید کرد: موضوع تجدیدنظر و رفع ابهامات احتمالی در تصمیم شورای نگهبان را پیگیری می کنیم. در بخشی از این اطلاعیه آمده بود: «درپی عدم احراز صلاحیت مهندس رحیم مشایی از سوی شورای محترم نگهبان، دفتر هماهنگی ستادهای مردمی حامیان مهندس اسفندیار رحیم مشایی با استفاده از حداکثر ظرفیت های قانونی موجود کشور، موضوع تجدیدنظر و رفع ابهامات احتمالی در تصمیم شورای محترم نگهبان را پیگیری خواهد کرد.» دفتر هماهنگی ستادهای مشایی رد صلاحیت مشایی را ظلم خوانده و تاکید کرد: در همین رابطه از محضر شریف رهبر فرزانه انقلاب اسلامی برای ممانعت از تضییع حقوق اساسی ملت و تبلور حماسه سیاسی استمداد می طلبیم و بر این باوریم که در سایه سار حاکمیت ولی فقیه عادل یا ظلمی روا نخواهد شد یا اگر خطایی هم صورت پذیرد حتما به طریق مقتضی جبران خواهد گردید.
مشایی: من رد صلاحیت خود را ظلم میدانم
مشایی خود نیز در پاسخ به این سؤال که واکنش شما در قبال رد صلاحیت شما در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری چیست، گفت: من پیش از این درباره این مسأله صحبت کرده ام. من رد صلاحیت خود را ظلم می دانم و حل آن را از طریق مقام معظم رهبری پیگیر خواهم بود. ان شالله از این طریق این مشکل حل خواهد شد.
اما این پایان تلاش ها برای احراز صلاحیت مشایی نبود، حامیان وی خود را به آب و آتش زدند تا از رهبری معظم انقلاب حکم حکومتی بگیرند ! که به پاره ای از این تلاش ها و نوشته ها در ادامه اشاره می شود.
بهمن شریف زاده طی مقاله ای در روزنامه ایران نوشت: من می خواهم به صراحت خدمت شما عرض کنم که امید را بر اخبار پی ریزی نکنید. زمانی که امید را بر اخبار بنا کنیم، پیوسته منتظریم خبری درباره تایید صلاحیت بشنویم و به هر فردی که می رسیم، از خبری می پرسیم. ما باید امیدمان را بر مبانی اعتقادی و اساس و اصل باورهایمان بنا کنیم. پی ریزی امید بر ظاهر واقعه کربلا نبود، ظاهر واقعه که مصیبت بریده شدن گلوی سیدالشهدا(ع) و به زمین افتادن امام حق بود، امید حضرت زینب (س) نه بر سطح و ظاهر؛ بلکه بر زیر پوست و عمق این واقعه پی ریزی شده بود. همان عمقی که نجات اسلام وابسته به آن بود. حال باید دید که زیرپوست واقعه ما چیست!
عبدالرضا داوری، مدیر مسئول روزنامه شهروند و مسئول کمیته رسانه دفتر هماهنگی ستادهای مردمی مهندس مشایی، روز پنج شنبه در جمع گروهی از فعالان رسانه ای و وبلاگ نویسان حامی دولت، ضمن تحلیل آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری ۲۴ خرداد گفت: حذف مهندس مشایی از گردونه رقابت انتخابات ریاست جمهوری، فرصت بی بدیلی در اختیار جریان هاشمی قرار داد تا پروژه «هاشمی ۲» را با محوریت حسن روحانی کلید بزنند.
بعد از دولت احمدی نژاد
مشایی در حاشیه آخرین جلسه هیات دولت در مشهد مقدس (مرداد ۹۲) در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بعد از اتمام کار دولت دهم، به دفتر رییس جمهور سابق که قرار است تشکیل شود می رود و در کنار احمدی نژاد مشغول به کار خواهد شد، اعلام کرد که عضو هیات امنای دانشگاه، احمدی نژاد نیز خواهد بود.
سایر حواشی
بسیاری از سخنان و اقدامات مشایی در دوران حضور در دولت احمدی نژاد انتقادات زیادی را برانگیخت. اقدامات و اظهاراتی در مورد ایران و مکتب ایرانی، خدا، انسان، اسلام، رابطه با هنرمندان و ایرانیان خارج از کشور. برخی دیگر از این حاشیه ها عبارتند از:
ماجرای استانبول
اسفندیار رحیم مشایی، در چهارم آذر سال ۱۳۸۴ در افتتاحیه نمایشگاه گردشگری کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی، شرکت کرد که اتحادیه بنگاه های خدمات مسافرتی ترکیه «تورساب» در شهر استانبول برگزار کرده بود.
آن طور که بعدها مشخص شد، مراسم افتتاحیه با رقص و آواز زنان همراه بود و هفت دی ماه سال۱۳۸۵ پس از گذشت بیش از ۱۳ماه از این مراسم، خبرگزاری ایرانیوز، منتسب به قالیباف (شهردار تهران) تصویری ویدیویی از این مراسم را پخش کرد که در آن، رحیم مشایی در حال تماشای رقص زنان و کف زدن در صف نخست شرکت کنندگان مراسم دیده می شد.
فیلم مربوطه، در شرایطی توسط ایرانیوز منتشر شد که خبر آن بلافاصله توسط پیامک و بلوتوث های افراد ناشناس پخش شد.
در یکی از این پیامک – بلوتوث ها آمده بود: «ایرانیوز با هدف اصلاح منتشر کرد: فیلم حضور معاون رییس جمهور در مراسم […] رقص و آواز.» یک روز پس از پخش این فیلم، مدیر مسئول و دبیر سیاسی سایت ایرانیوز بازداشت شدند و دو شب را در بازداشت گذراندند، اما سعید ابوطالب و عماد افروغ، دو تن از نمایندگان تهران در مجلس به دفاع از سایت ایرانیوز پرداختند و رحیم مشایی را مورد انتقاد قرار دادند.
روز ۱۲دی ماه در واکنش به انتقاد شدید دو نماینده مجلس، رحیم مشایی از سعید ابوطالب و عماد افروغ به دادستان تهران شکایت و آنان را به نشر اکاذیب علیه خود متهم کرد!
او فیلم را مونتاژ شده دانست و در شکواییه ای خطاب به دادستان تهران نوشت که سعید ابوطالب و عماد افروغ مخالفت آشکار با دولت احمدی نژاد دارند که وی در آن عضویت دارد و بهعلت آن چه که او موفقیت های سازمان تحت مدیریتش در «تحرک جدی و آشکار در توسعه صنعت گردشگری کشور» می خواند، پیوسته در جهت تضعیف عملکرد او تلاش کرده اند. پس از این ماجرا، غلامحسین الهام سخنگوی دولت اظهارنظر در این زمینه را به «بررسی دقیق و داوری قوه قضاییه» موکول و اما تصریح کرد: «آقای رحیم مشایی پس از آن که متوجه رقص زنان در برنامه شده، جلسه را ترک کرده است.» این در حالی است که زمان فیلم مورد نظر یک ساعت و پنج دقیقه و ۲۶ ثانیه بود. یک دقیقه و۴۰ ثانیه پس از آغاز مراسم در این فیلم رقص زنان آغاز می شود و تا دقیقه۱۳ و۳۰ ثانیه، سه رقص جداگانه برگزار می شود که براساس فیلم موجود، در تمام این صحنه ها رحیم مشایی نیز حضور داشت. رحیم مشایی در نامه خود به «مرتضوی» نوشت که تصویر ویدئویی حضور او در مراسمی که با رقص زنان همراه بوده را سعید ابوطالب برای پخش در اختیار سایت «ایرانیوز» گذاشته تا بدین ترتیب نشان دهد که او در مراسم خصوصی رقص شرکت کرده است و به مسئول ایرانیوز نیز اطمینان داده است که به هیچ وجه نگران عواقب این کار نباشد، زیرا از حمایت مجلس برخوردار است و با انتشار این تصاویر فرصتی برای آقای مشایی باقی نخواهد ماند تا به دفاع از خود بپردازد.
عماد افروغ هم که طرف شکایت رحیم مشایی قرار گرفته بود، این شکایت را «از چشمه های جوشان توهم رحیم مشایی» خوانده و گفته بود که کمیسیون فرهنگی مجلس از مدت ها قبل قصد داشته است گزارشی حاکی از «ضعف شدید مدیریت آقای رحیم مشایی» آماده کند . مشایی همچنین ادعای سعید ابوطالب را که گفته بود در مراسم افتتاحیه نمایشگاه گردشگری، هیچ مقام رسمی هم سطح آقای رحیم مشایی حضور نداشت، تکذیب کرد و گفت: «اولا آن جا چند وزیر حضور داشته و بعد دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی هم که از حد وزیر بالاتر است کنار من نشسته است.»
اما وی در پاسخ به پرسش یک خبرنگار که پرسیده بود، چه وزیرانی در مراسم حضور داشته اند، گفت: «یادم نمی آید کدام وزیران بوده اند.» جالب آن که رحیم مشایی در این مصاحبه و هم در شکواییه ای که به دادستان تهران نوشت، هر بار که از اکمل الدین احسان اوغلو، دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی یاد کرد، نام او را به اشتباه، «ابراهیم اوغلو» نوشته بود. ابوطالب نیز به طعنه ضمن یادآوری ماجراهای دیگر مشایی در ترکیه گفته بود: «تعجب برانگیز است چرا ایشان هر وقت به ترکیه می روند، تحت تأثیر فضای دولت لاییک آن کشور، خطوط قرمز تنها کشور شیعه نشین دنیا را می شکند.» در پی این وقایع، فضای دینی شهر قم دوباره آشفته شد و سه تن از مراجع عظام، اعتراضاتی علیه مشایی سامان دادند.
مصاحبه با خبرنگارترک
در اوایل تیر ماه ۱۳۸۵، اسفندیار رحیم مشایی در گفت وگو با روزنامه «صباح» چاپ ترکیه گفت که استفاده از حجاب در ایران آزاد است! مشایی در پاسخ به سوال «الیف کورپا» خبرنگار زن روزنامه صباح، که «آیا می توانم روسری ام را بردارم؟»، گفته است: «بله! این جا ایران آزاد است.»
مشایی در ادامه گفته بود: «در ایران استفاده از حجاب بدون اجبار است و هیچ فشاری از طرف حکومت در استفاده از حجاب اعمال نمی شود. این یک انتخاب کاملا شخصی است. اگر شما در ایران از روسری و حجاب استفاده نکنید، هیچ مقام دولتی به شما تذکری نخواهد داد. البته شاید به شما بگویند که این کار برخلاف عرف و عادات ملی ماست و اگر استفاده کنید بهتر است. ولی باز تأکید می کنم که هیچ اجباری در کار نیست.»
خبرنگار در ادامه می پرسد: «ایرانی هایی که به قصد تفریح به ترکیه می آیند، یعنی توریست های ایرانی در ترکیه، مشروبات الکلی استفاده می کنند و حجابی هم ندارند و در آب، خانم ها با مایو می روند. این شما را ناراحت نمی کند؟» مشایی با خنده می گوید: «این مسایل شخصی شان هست و اگر دوست دارند می توانند هم مشروبات الکلی استفاده کنند و هم بی حجاب باشند و هم با مایو بگردند! در ایران به خاطر دستورات دینی استفاده از مشروبات الکلی ممنوع است، به همین علت ایرانی ها می توانند در خارج از ایران از این نوشیدنی ها استفاده کنند. این یک ترجیح شخصی است، الگوی ما در صنعت توریسم، کشور ترکیه است!» خبرنگار ترک در پایان مصاحبه نوشته بود: «تأکید آقای مشایی مبنی بر این که اگر در محافل عمومی ایران بی حجاب باشید، کسی حق برخورد و بازداشت شما را ندارد، برایم بسیار عجیب بود.»
منبع :بیوگرافی رحیم مشایی
نظرات کاربران
نکات مهم قبل از ارسال نظر